Біологічна сивина волосся як індикатор хвороби серця

Сиве волосся, так само як ішемічна хвороба серця, приходять з віком. Кількість сивого волосся – ознака розвитку серцево-судинних захворювань у чоловіків. Такі результати нового наукового дослідження.

Вони свідчать про те, що сиве волосся може бути індикатором хвороби серця. Особлива роль у цьому питанні належить атеросклерозу, тому необхідно звернути увагу на бляшки кровоносних судин. Вони містять холестерин, жир, кальцій та інші речовини. З часом такий наліт кальцюється, обмежуючи еластичність артерій. Як результат, змінюється приплив крові до серця та інших життєво важливих органів людського організму. Якщо не лікувати атеросклероз, то слід очікувати серйозні серцеві захворювання – інсульт, інфаркт, серцева недостатність. З атеросклерозом пов'язана ішемічна хвороба серця. Вона виникає тоді, коли бляшки знаходяться всередині коронарних артерій.

Старіння – ще один фактор ризику серцевих захворювань. Важлива наступна інформація: у атеросклерозу і сивого волосся однакові причини їх виникнення:

  • пошкоджене з віком ДНК;
  • старіючі клітини;
  • збільшення окисного стресу.

На початку поточного року відбулася конференція EuroPrevent за участю європейського товариства кардіологів. На заході фахівці представили нове обсерваційне дослідження, обговорюючи гіпотезу, що кількість сивого волосся у чоловіків у віці співвідноситься зі збільшенням ризику серцевих захворювань. Респондентами виступили 545 чоловіків у віці. У дослідженні використовувалася комп'ютерна томографія і коронарографія судин. Науковців цікавив рівень сивого волосся. Пігментація визначалася шкалою, параметри якого наступні:

  • чисто чорне волосся;
  • додаткове чорне волосся;
  • рівна кількість чорного і білого волосся;
  • більша кількість сивого волосся, ніж чорного;
  • чисто білі волосся.

Дослідники зібрали клінічні дані, в яких вказаний фактор ризику розвитку серцево-судинного захворювання (артеріальна гіпертензія, куріння, цукровий діабет, дисліпідемія) і сімейна історія хвороби.

Основа дослідження – регресійний аналіз, що визначає вік, рівень відбілювання волосся, високий кров'яний тиск, дисліпідемію. Він визначив формування атеросклеротичної ішемічної хвороби серця самостійно.

Результати дослідження засвідчили, що у пацієнтів з ішемією, на відміну від здорових колег, більше сивого волосся, рівень коронарної кальцифікації артерій у них теж підвищений.

Співавтор дослідження доктор Самуель Іріні, кардіолог Каїрського університету, Єгипет. Коментуючи результати дослідження, вона звернула увагу, що атеросклероз і сивина волосся (пігментація) відбуваються біологічним шляхом, ризик захворюваності підвищується з віком, незалежно від хронологічного. Сиве волосся – попереджувальний знак підвищеного кардіоваскулярного ризику.

Профілактичні заходи обережності по відношенню до серцево-судинних захворювань актуальні в ранньому віці. Необхідно враховувати генетичні та екологічні чинники, дерматологічні ознаки.

Доктор Самуель вважає, що підсумкові результати дослідження полягають у наступному: стандартизація системи скорингу для оцінки посивіння волосся може використовуватися як предиктор ішемічної хвороби серця у тому випадку, якщо буде їм є підтвердження.

Опублікував: Тетяна Сокот
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Ездок, скорее, сломает себе шею": Росіяни показали "геніальний" винахід проти дронів ЗСУ (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 22:02

"Щоправда, навряд чи подібне вітрило, причеплене з одного боку, врятує навіть від пращі. Їздок швидше зачепиться за гілку і зламає собі шию, що теж непогано", – зауважив він.

"У нинішньої молоді не країна головна цінність": Російський депутат видав чергову маячню про "правильний світогляд"

вівторок, 23 квітень 2024, 21:53

"А якщо завтра велика війна? А якщо завтра у похід? Хто воюватиме? В нас покоління 30 років виховувалося. У нас якась головна цінність? Життя – головна цінність!" А мене з дитинства виховували: у мене спочатку країна, потім мої рідні та близькі, потім ...