У Північній Греції археологи виявили вино на уламках давньої кераміки

Грецькими археологами виявлені залишки вина під час розкопок Дікілі-Тас, південний схід від міста Драма, Східна Македонія. На думку вчених, йому понад 6000 років.

Встановити точний вік вина вдалося з допомогою радіовуглецевого аналізу. Це найбільш давня знахідка в Європі доісторичного поселення. Перш ніж так голосно заявити про відкриття, вчені звернули свою увагу на поверхню кераміки, де їм вдалося виявити винну кислоту, що засвідчила про виноробство.

Це відкриття для сучасної археології важливе. У першу чергу воно змінило уявлення про життя людей та їх потреби у період неоліту.

Димитра Миламиду, директор розкопок та як археолог інспекції доісторичних і античних старожитностей, повідомила, що "Мова йде про вражаюче і дуже важливе відкриття. Під час обстеження руїн доісторичного будови на археологічному майданчику були виявлені у горщиках кілька обвуглілих ягід винограду, які вижимали. Цей факт доводить, що стародавні люди робили сік і, відповідно, вино з виноградних грон".

Аналізувати археологічний майданчик і знайдені на ній уламки давньої кераміки, Димитра продовжила свій науковий діалог: "досі ми знали, що люди пили вино у бронзовому столітті, приблизно з 1200 року до нашої ери, а тепер ми з'ясували, що процес виробництва вина були відомий задовго до цього періоду - з 4200 року до нашої ери".

Опублікував: Тетяна Сокот
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Довершення погрому головної авіабази ворога у Криму: Аеродром Бельбек другу ніч поспіль атакували ракети

четвер, 16 травень 2024, 7:34

Дехто з експертів напередодні вангували, що Бельбекскій аеродром, як такий, повністю розгромлений. Імовірно трохи випередили час, жирних цілей залишилося і на цю ніч. Цієї ночі знову на аеродромі Бельбек в окупованому Криму виникла пожежа, повідомляють...

Народні прикмети на 16 травня

четвер, 16 травень 2024, 7:05

Православна церква України 16 травня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Феодора Освяченого і єпископа Олександра Єрусалимського. За старим стилем сьогодні вшановують мучеників Тимофія і Мавру. У народне свято 16 травня наші предки збирали се...