Найзворушливіша служба року: Маріїне стояння

Маріїне стояння – приклад людського покаяння, тому п'ятий тиждень Великого посту присвячений преподобній Марії Єгипетській.

У середу увечері служиться утреня, присвячена святій Марії. Це богослужіння має свою назву – Стояння Марії Єгипетської або Маріїне стояння.

Богослужіння досить тривале. Таке буває лише раз у рік. Під час нього повністю прочитується весь Великий канон Андрія Критського. Нагадаємо, що у перший тиждень Великого посту він читався невеликими частинами упродовж чотирьох днів – з понеділка по четвер. Сьогодні цей канон з'єднується з каноном Марії Єгипетської, тому це довше ніж на першому тижні посту.

Декілька слів щодо тексту богослужіння. Він на думку святих отців VI Вселенського собору (692 рік) складався з богослужіння Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського і житія Марії Єгипетської. Його особливість полягає у тому, що така служба дає надію тим, хто знаходиться у скрутному становищі, і тим, хто не має можливості або не хоче гідно завершити піст і з радістю зустріти Світле Христове Воскресіння. Маріїне стояння – це служба, яка не просто втішає стражденних, вона спонукає віруючих продовжувати подвиг посту й покаяння з щироим серцем.

Ще одна важлива особливість сьогодяшнього богослужіння – у храмі у цей день ми чуємо житіє святої Марії Єгипетської. Пам’ятаймо, що в історії церкви житіє Марії – це неперевершений приклад людського покаяння. Отже Маріїне стояння – це яскравий приклад відречення від гріха і незвичайний шлях звернення жінки до Бога, у якої немає минулого. Як казав свмч. Серафим Саровський є лише велика свята, яка разом з дівами увійшла до раю.

Опублікував: Тетяна Сокот
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Фактично, "філософ" Дугін у бесіді з Такером Карлсоном визнав, що цінності Росії липові, - Марина Данилюк-Ярмолаєва

п’ятниця, 3 травень 2024, 0:15

"Популярний телетрампіст Такер Карлсон продовжує годувати свого глядача трешем із Росії. Путін, Дуров та Дугін. Кого наступного покажуть американським ультраправим в надії переконати, що є якийсь унікальний російський стиль життя? Де можна вбивати, ґва...