Пограбування у Берліні: Викрадена 100-кілограмова золота монета "Великий кленовий лист" (фотофакт)

Мова йде про величезну монету, вартість якої склала кілька мільйонів доларів. Сьогодні вона – це здобич грабіжників. Назва монети - "Великий золотий кленовий лист".

Грабіжники проблалися у монетний кабінет берлінського музею Боде. Його колекція вважається однією з найпопулярніших у світі. Саме тут вони, скориставшись нагодою, викрали одну з найбільших золотих монет світу - розташований в Канаді "Великий кленовий лист".

Вага монети - 100 кілограм. Пограбування прокоментувала берлінська поліція. Тут повідомили, що пограбування було скоєно близько 3:30 ранку за місцевим часом. Цікавим є наступний момент: у цей час рух поїздів по гілці міської електрички (S-Bahn), що проходить повз музей, виявився призупиненим. Це дало змогу злочинцям встановити на рейках сходи. У них також був час залізти у вікно і мати можливість все-таки втекти зі здобиччю.

Декілька слів щодо викраденої монети. Про неї прийнято говорити як про унікальну золоту монету, вага якої 3215 унцій або 100 кілограмів чистого золота проби 99999. Її викарбував Канадський королівський монетний двір у 2007 році. Монета велика: її діаметр склав 53,34 см, а товщина - 3,81 див.

До 2012 року монету вважали найбільшою в світі. Так продовжувалося до тих пір, доки в Австралії не викарбували монету вагою в тонну. Однак, «Великий кленовий лист», як і раніше, прийнято вважати однією з найдорожчих монет. Формально номінал монети складає 1 мільйон канадських доларів, це в межах $750 тис. Одак, щодо реальної вартості, вона, виявляється, набагато більшою. Враховуючи, що поточна вартість унції золота ($1258), тоді вартість монети приблизно $4 млн, це, якщо враховувати, що це не просто злиток, а раритет. Справа у тому, що у світі існує лише шість Великих кленових листів. Тому, якщо враховувати цю інформацію, вартість може бути і вищою.

Хто ж є власниками шести випущених в Канаді 100-кілограмових золотих монет. Відомо, що одна з них належить королеві Єлизаветі II. Володарями ще трьох є інвестори з Дубая, однак, їх імена невідомі. Щодо п'ятої монети, то вона до 2010 року належала австрійській інвестгрупі AvW. Після того, як інвесгрупа збанкрутіла, її продали з аукціону. Вона в межах за $4 млн перейшла до іспанської компанії Oro Direct. Ця компанія спеціалізується на торгівлі дорогоцінними металами. Однак, ще один власник такої монети не відомий взагалі.

Кому саме належала монета, вкрадена з музею Боде, поліція не розголошує.

Між іншим, не так давно у музей в Амстердамі повернули дві викрадені 14 років тому картини Ван Гога. Ці вкрадені картини італійська поліція знайшла у будинку, який налажав ватажку мафії.

Опублікував: Тетяна Сокот
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Захід роками дурив Україну, тож поділяє з Путіним провину за війну, - колишній соратник Рейгана

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:02

Західні лідери роками дурили українців, обіцяючи вступ в НАТО. Провина за нинішню війну в Україні частково лежить на країнах Заходу. Про це в авторській статті для журналу The American Conservative написав колишній спеціальний помічник президента США Р...

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...