Постать преподобної Марії Єгипетської у православній традиції: шлях очищення від гріха

“З усiєю щирiстю й любов’ю прийшла ти до Христа, покинувши попередню путь грiха, i жила в неперехiдних пустелях, у чистотi виконуючи божественнi Його заповiти” Тропар з пісні 2 Великого канону

У православній традиції постать прп. Марії Єгипетської займає велике значення, і в першу чергу їй належить особливий, якщо не знаковий характер, тому вона так шанована серед православних християн. Марія виконала свою обіцянку змінити життя.

Шанують пам'ять святої двічі у рік: 1 квітня – день спогаду про її упокоєння і у п’яту неділю Великого посту. У середу увечері відправляється особливе богослужіння – утреня з Великим каноном прп. Андрія Критського. Його прийнято називати “Маріїне стояння”.

Житіє преподобної Марії Єгипетської допомагає нам усвідомити всю мерзенність прожитого життя грішником і з гіркими сльозами каяття благати Пречисту Богородицю особливої помічі на шляху до спасіння.

Оздоровчу силу аскези містить сама служба, присвячена святій. Так, додаткові тропарі канону, приспів до яких “Преподобна мати Маріє, моли Бога за нас” для православної людини є потужним заключним акордом першої, сорокденної частини Великого посту. Нагадаємо, що текст богослужіння символічно повторює сорокрічні мандри Мойсеєвого народу теж через пустелю. Єгипетська блудниця очистилася від гріха багаторічним випробуванням пустелею. Вона ніби довела кожному з нас оздоровчу силу аскези. У такий спосіб свята покликала нас до пошуку власної пустелі. В ній стоянню перед Богом не зможе заважати жоден сторонній чинник.

Про що найчастіше моляться преподобній Марії Єгипетській?

Марії Єгипетській моляться, щоб приборкати блудну пристрасть, дарувати покаянне почуття і у будь-якому життєвому випадку.

Опублікував: Тетяна Сокот
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Місто два роки ковтає сморід "рускава міра": Що РФ принесла жителям окупованого Сєвєродонецька (відео)

четвер, 2 травень 2024, 23:19

"Сєвєродонецьк, окупація, 2024 рік. Напівзруйноване "звільнене" місто вже ось як два роки ковтає сморід "рускава міра". Як у концтаборі тут суворо встановлено графік спеціальних "роздач": нещасним старим, що вишикувалися в довгі черги, подають кашу з к...

Чи є загроза прориву росіян до Курахового на Донеччині: Військовий експерт проаналізував спроможності окупантів

четвер, 2 травень 2024, 22:47

Тиск на Курахове у Донецькій області триватиме, але довести його до такого каталізуючого наступ рівня - нереально. Про це 2 травня під час телемарафону сказав військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, передають Пат...