Що таке піст у житті християнина: “вільному воля, а спасенному рай”

У прислів’ї “вільному воля, а спасенному рай” досить глибокий зміст. Він свідчить про вибір самої людини, та його плоди як результат вибору.

Отже, у православній традиції пряма проекція цього прислів’я – вибір. Людина – вінець творіння Божого, і за нею вибір іти за Богом чи ні. Еквівалентом вищеназваного прислів’я прийнято вважати наступні слова Біблії: “життя і смерть запропонував Я тобі, благословення і прокляття. Обери життя, щоб жив ти і нащадки твої…” (Втор. 30: 19).

Коли ми говоримо про себе, що ми православні, цим визначаємо свою приналежність до Православної Церкви. Продовжуючи думку, визначимо, у який спосіб ми розкриємо свою приналежність до Матінки-Церкви. Нам це вдається у разі, якщо ми виконуємо її постанови, наприклад, дотримуючись посту.

Продовжується Великий піст, і він усім нам допомагає змінити наше повсякденне життя. Дорогою посту нам допомагають йти сповідь, Причастя, молитва, добрі справи, любов до ближнього... Таке духовне оновлення необхідне кожному, хто у своє серце допустив Господа. У православного християнина повинен бути добре сформований рівень духовної свідомості, а рівень його досвіду залежати від глибини людського проникнення у таїнство.

Так, піст, даний для Адама, був випробуванням вірності. Не винятком є сьогодення. Ми теж повинні залишитися вірними Христу у питаннях віри. Коли Адам і Єва скуштували плід забороненого дерева – їх вигнали з раю. Так само 69-е Правило Святих Апостолів відлучає від церковного спілкування тих, хто не дотримується встановлених Церквою постів і самовільно порушує їх. Отож, вільному – воля, а спасенному – рай.

Опублікував: Тетяна Сокот
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Затримання заступника Шойгу – це негативний сигнал для нас, - Вадим Денисенко

четвер, 25 квітень 2024, 0:30

"Затримання заступника Шойгу. Чому це негативний сигнал для нас", - пише політолог Вадим Денисенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Затримання такого рівня не могло бути проведене без погодження з ...

"Стоило мне лишь один раз вы*бать овцу… ": Іван Яковина дотепно пояснив, ким став Путін для Єльцина

четвер, 25 квітень 2024, 0:15

"Ельцин много всего хорошего хотел сделать, а в начале своего срока даже кое-что сделал. Но запомнится он тем, что буквально за руку привел Путина в свой кабинет и посадил его на трон", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина на своїй стор...