Соборування у житті православного християнина

У період Великого посту по традиції у багатьох храмах прийнято звершувати соборування. Іншими словами – це таїнство Єлеосвячення. Воно передбачає помазання тіла єлеєм.

Таїнство звершують у разі, якщо його потребує хвора людина, оскільки під час соборування на хворого призивається Божа благодать, яка зціляє духовні і тілесні немочі.

Щодо назви самого таїнства, його прийнято називати “соборуванням”, оскільки в ідеалі звершується “собором” з семи священиків.

Таїнство Соборування має свою історію, яка сягає апостольських часів, адже саме апостоли отримали від Ісуса Христа владу “зцілювати хвороби”. Так, в Євангелії від Марка сказано, що апостоли “багатьох хворих мазали оливою і зціляли” (Мк. 6:13).

Під час звершення таїнства Соборування читається сім текстів з послань апостолів і сім – з Євангелія. Після кожного читання священик помазує чоло, губи, груди і руки хворої людини освяченою олією – єлеєм. Коли останній раз читається Священне Писання, кладеться розкрите Євангеліє на голову людини, яка соборується, і священнослужитель молиться про прощення їй гріхів.

Практична сторона таїнства наступна: Єлеосвячення вимагає від людини відразу два важливих у її житті моменти – це віри і покаяння. Максимальний результат для людини, яка соборується з вірою і кається у своїх гріхах –зцілення як вільний дар Всеблагого люблячого Бога. Тобто, це не результат якихось зовнішніх дій або, як у народі кажуть магічний ритуал, результатом якого повинно стати неодмінне фізичне зцілення, а зцілення тілесної і душевної немочі.

Після таїнства Соборування або перед ним православні, як правило, намагаються посповідатися та причаститися. Груба помилка, якщо хтось думає, що Соборування замінює Сповідь або Причастя.

До Соборування як і до будь-якого таїнства необхідно приступати зі страхом Божим та вірою – це найважливіший його аспект.

Опублікував: Тетяна Сокот
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Допомогу США зупинять. РФ атакує Польщу. Снєгирьов: буде операція на кордоні, - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 7:15

Російські спецслужби будуть намагатися використати ультраправі партії Польщі й Румунії, щоб заблокувати ділянки українського кордону і тим самим перешкодити передачі допомоги Україні від США. Агенти Кремля вже давно діють в сусідніх країнах. Більш того...

Народні прикмети на 27 квітня: Бережіться злодіїв

субота, 27 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 27 квітня за новим стилем вшановує апостола і священномученика Симеона, молодшого брата Йосипа Обручника, а також преподобного Стефана Києво-Печерського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують Мартіна Сповідника, одного...